HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» CSM
20.09.2013 | Rodica BULIGA
Propunerile CSM mai vizeaza modificarea termenului de trei zile pentru solutionarea plangerilor formulate impotriva hotararilor comisiei de disciplina
facebook   yahoo   printeaza    
CSM: Se impune reglementarea clara a institutiei judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate
Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apreciaza ca se impun reglementarea in mod clar si distinct a institutiei judecatorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, precum si sesizarea Ministerului Justitiei cu aspectele aflate in competenta acestuia.

 

Decizia CSM a fost luata prin aprobarea Raportului Inspectiei Judiciare privind respectarea dispozitiilor legale de catre judecatorii delegati cu executarea pedepselor.

Astfel, Sectia pentru judecatori considera ca se impune reglementarea in mod clar si distinct a naturii activitatii acestor judecatori, ca avand caracter administrativ-jurisdictional, in cuprinsul unui Regulament distinct, respectiv Regulamentul de organizare a activitatii judecatorului de supraveghere a privarii de libertate.

De asemenea, informeaza Agerpres, CSM a aprobat mai multe propuneri, ca o premisa pentru realizarea unor bune practici referitoare la exercitarea atributiilor in mod unitar, printre acestea fiind informatizarea evidentelor judecatorului delegat, modalitatea de inregistrare a cererilor si a obligativitatii formarii dosarelor numai in cazul in care urmeaza a se pronunta o incheiere, stabilirea registrelor, condicilor si mapelor ce trebuie pastrate, stabilirea circuitului dosarelor restituite de la instanta de judecata.

Totodata,CSM considera necesara sesizarea Ministerului Justitiei cu propuneri de modificare si completare a Legii 275/2006 privind executarea pedepselor si a Regulamentului pentru: interventie legislativa referitoare la reglementarea cazurilor in care, dupa stabilirea unui regim de detentie, au intervenit modificari in situatia juridica a condamnatului (contopiri, rejudecari etc.); instituirea posibilitatii judecatorului delegat de a emite dispozitii in sarcina conducerii administratiei penitenciarului; inlaturarea inadvertentei normative din art. 26 din Legea nr. 275/2006, in sensul punerii in acord a dispozitiilor legale referitoare la termenul in care comisia de individualizare a regimului de executare a pedepsei si, respectiv, judecatorul delegat, stabilesc reexaminarea persoanei private de libertate de catre comisie, in cazul neindeplinirii conditiilor pentru schimbarea regimului sau de executare; modificarea art. 36 alin. 4 din Legea nr. 275/2006, in sensul ca declaratia de iesire din refuz de hrana a persoanelor private de libertate sa poata fi data si in fata reprezentantilor penitenciarului; stabilirea unei proceduri prealabile inregistrarii refuzului de hrana pentru preintampinarea exercitarii, in mod abuziv, a acestei forme de protest.

In plus, propunerile CSM mai vizeaza modificarea termenului de trei zile pentru solutionarea plangerilor formulate impotriva hotararilor comisiei de disciplina, termen apreciat, in mod unanim, de catre judecatorii delegati, ca fiind insuficient, extinderea efectului suspensiv al introducerii plangerii cu privire la toate sanctiunile disciplinare aplicate, deoarece pot exista situatii in care durata solutionarii plangerii (inclusiv in fata instantei) face ineficienta solutia dispusa de catre judecatorul delegat sau de catre instanta de judecata, in conditiile in care sanctiunea disciplinara a fost executata, precum si modificarea art. 71 alin.7 din lege, in sensul ca sanctiunea disciplinara a izolarii sa se faca numai cu avizul medicului, dat atat la momentul aplicarii sanctiunii, cat si la momentul punerii acesteia in executare, in conditiile in care procedura solutionarii plangerii si a eventualei contestatii poate fi de lunga durata, iar starea de sanatate a persoanei private de libertate se poate modifica in acest interval de timp.

Potrivit sursei citate, alte masuri vizeaza stabilirea modalitatii de desemnare a judecatorilor delegati si a inlocuitorilor acestora, apreciind ca este oportuna desemnarea de catre presedintele curtii de apel a aceluiasi judecator pentru o perioada mai lunga de timp.

CSM a apreciat ca se impune sesizarea MJ in vederea asigurarii spatiilor si dotarilor corespunzatoare de catre conducerile penitenciarelor, respectiv alocarea unor sume cu destinatie speciala in vederea desfasurarii in conditii corespunzatoare a activitatii judecatorului delegat, tinand cont ca, in cele mai multe situatii verificate, activitatea acestuia a fost ingreunata de lipsa materialelor consumabile ori de uzura echipamentelor IT. 

 


Cuvinte cheie: csm, ministerul justitiei, rapor inspectia judiciara, reglementarea clara a institutiei, judecator delegat, executarea pedepselor privative de libertate
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2020 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2020