HOME | JUDECATORI | PROCURORI | C.S.M | JURINDEX | INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE | MINISTERUL JUSTITIEI | CURTEA CONSTITUTIONALA
avocati mediatori executori lichidatori notari publici portalul Instantelor contact
» Ştiri
02.12.2010 | ziare.com
facebook   yahoo   printeaza    
Un judecator vrea daune morale de la BCR
Razboiul oamenilor legii cu bancile a intrat intro noua faza. Pe langa desfiintarea clauzelor abuzive, acestia au ajuns sa ceara si daune morale pentru tratamentul aplicat. Magistratul Ana Maria DiutaToma, de la Judecatorie, considera ca a fost umilita de bancheri.

Dna Diuta Toma a actionat in instanta BCR, cerandule colegilor sa constate nulitatea absoluta a clauzelor privind comisionul de risc din doua contracte de imprumut, dar si a celor prin care sa facut transformarea in comision de administrare. In plus, judecatoarea vrea inapoi cei circa 4.300 de lei achitati deja in contul comisionului, precum si daune morale de 50.000 de lei. Aceasta a imprumutat in total 75.000 de lei.

Argumentul principal invocat, ca la toti clientii bancilor, este ca nu a avut vreun cuvant de spus in dialogul cu banca, inca de la incheierea contractului. "Faptul ca subsemnata am avut cunostinta de perceperea unui comision de risc de catre banca nu are semnificatia unei negocieri directe intre parti, in conditiile in care nu am avut nicio posibilitate de a schimba sau exclude incasarea acestuia", arata si dna Diuta. Ca si restul colegilor, aceasta mai spune ca riscul asumat de banca la creditarea unui magistrat este aproape de zero:

"Parata nu a prezentat nicio justificare precisa si adaptata trasaturilor specifice profesionale, sociale si materiale pentru a incasa acest comision, nu a precizat care e riscul exact pe care il reprezint pentru restituirea la termen a imprumutului, avand in vedere ca am o profesie de natura stabila, cu un venit constant si superior celui mediu national si o varsta ce nu pericliteaza indeplinirea conditiilor contractuale".

Pe langa inconvenientul financiar, judecatorul, care a sperat in zadar ca macar aparitia OUG 50/2010 va schimba lucrurile, aduce si argumente de ordin moral. "Comportamentul bancii aduce atingere demnitatii, in conditiile in care dispune discretionar de veniturile subsemnatei, nu imi ofera posibilitatea reala de a fi ascultata, de a negocia un contract care ma angajeaza din punct de vedere financiar pe o perioada indelungata, modifica in mod unilateral contractele, introduce noi comisioane, majoreaza comisioanele existente, ma priveaza de dreptul constitutional de a dispune de veniturile din munca realizate, urmarind sa ma insele si sa obtina veniturile ilegale in paguba mea", adauga judecatorul.

Odata ce comisionul de risc a fost interzis prin OUG 50, dna Diuta a anuntat BCR ca nu e de acord ca acesta sa fie rebotezat comision de administrare, dar a vorbit in pustiu. "Raspunsul bancii a fost unul sec, de impunere a actului aditional, refuzul meu exprimat categoric fiind considerat de banca o acceptare tacita. In aceste conditii, corespondenta purtata cu banca poate fi numita un dialog al surzilor, punanduma intro postura umilitoare. Atitudinea paratei imi creeaza prejudicii si in planul vietii private, avand in vedere si contextul diminuarii salariilor cu 25 la suta, ambii soti fiind remunerati de la bugetul de stat", a concluzionat judecatoarea.

Primul termen al procesului a fost stabilit pentru 20 ianuarie 2011, acesta fiind doar unul dintre cele 40 de litigii cu bancile aflate pe rolul Judecatoriei, cele mai multe la adresa Volksbank. Argumentele bancherilor sunt cam aceleasi in toate, si anume ca OUG 50 nu se refera la contractele in derulare, iar iesenii creditati siau dat acordul pentru conditiile impuse semnand contractul. Este posibil si ca BCR sa ceara stramutarea, asa cum sa intamplat deja in cazul judecatorilor Gabriel Constantin si Lorena Tarlion (vicepresedinte al Tribunalului), care au atacat in instanta tot comisionul de risc aferent unui imprumut de 430.000 de franci elvetieni acordat de Volksbank.

Daca pana si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a ajuns sa vada ca bancile comerciale isi jupoaie clientii, e clar de partea cui e dreptatea. Dupa cum au constatat insa unii romani, nici macar castigarea procesului nu garanteaza modificarea contractelor. Mai ales ca bancherii ii au de partea lor pe oficialii Fondului Monetar International, mai preocupati de profitul bancilor decat de bunastarea romanilor inglodati in datorii.

Mugur Isarescu, suparat pe bancheri

Pana si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ia tras de urechi zilele trecute pe bancheri. "Bancherul scoate bani si din piatra seaca, foarte bine sa spus aici. Daca ar putea, ar lua si cinci piei de pe client. Nu poate. Si de aici vine adevarul pietei, si functionarea economiei de piata. Pentru ca trebuie si pe partea cealalta sa se izbeasca de unul (client n.r.)solid. Care are educatia financiara, intelege ce e aia un credit si stie sa citeasca un contract", a spus guvernatorul.

* * *

Actiune colectiva la Bucuresti

Sute de clienti ai BCR, reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea, au deschis un proces la Bucuresti, tocmai din cauza clauzelor abuzive. Se cere in instanta modificare a 409 contracte de credit, care permit perceperea comisioanelor de administrare si de risc, a celui de acordare a creditului, stabilirea unilaterala a cuantumului dobanzii si declararea scadentei anticipate a creditului daca valoarea garantiilor constituite scade sub cea a creditului ramas de plata.

* * *

"Corespondenta purtata cu banca poate fi numita un dialog al surzilor, punandu-ma intr-o postura umilitoare" - judecator Ana Maria DiutaToma


Cuvinte cheie: judecator DIUTA TOMA ANA MARIA, judecator TARLION CONSTANTIN GABRIEL, judecator TARLION LORENA, avocat Gheorghe Piperea
 
ALTE TITLURI
Acceptand sa utilizati acest site, declarati in mod expres si implicit ca sunteti de acord cu Termenii si Conditiile impuse de SC CND LEGALIS SRL. Preluarea si reproducerea informatiilor si imaginilor publicate pe site-ul www.magistrati.ro se poate face doar cu respectarea Termenilor si Conditiilor.
© Copyright SC Avocatura.com SRL 2005-2018 ©   Copyright SC CND LEGALIS SRL 2011-2018